Δεν του βγήκε του Μεμέτη….

my-portfolio

Σύμφωνα με ανάλυση του καθηγητή κ. Συρίγου .

Τώρα που κάπως καταλάγιασε ο κουρνιαχτός αιφνιδιασμού στα Βόρεια σύνορα μας, ας δούμε τι προσπάθησε να γίνει  το τριήμερο της καθαρής Δευτέρας.

Ο Ερντογάν την Πέμπτη το βράδυ έχασε 34 στρατιώτες  στο Ιντλίμπ της Συρίας, διαπίστωσε ότι δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με τους Ρώσους, προσπάθησε να προσεταιριστεί τους Ευρωπαίους με τον τρόπο που ξέρει να τους απειλήσει και επέλεξε για να τους απειλήσει να αποσταθεροποιήσει την Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ροές τις επόμενες ημέρες ερχόταν μόνο προς την Ελλάδα, τα σύνορα δεν άνοιξαν από τη Βουλγαρία προς την Ελλάδα και οι προσκλήσεις και τα SMS και οι κατευθύνσεις, όλες οι αναφορές προς την Ελλάδα.

Ποιος ήταν ο στόχος του. Ο κόσμος όλος είχε παγώσει στην Ελλάδα λόγω των γεγονότων σε Λέσβο και κυρίως στα νησιά. Εκεί λοιπόν πίστευε ότι θα εκμεταλλευόταν το τριήμερο της καθαρής Δευτέρας, θα υπήρχε χαλαρότητα σε  ένα ήδη χαλαρό κράτος θα υπήρχαν άδειες, θα υπήρχε μικρότερη επάνδρωση στον Έβρο, στα νησιά και θα πέρναγαν στην Ελλάδα κάποιες δεκάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες. Την Τρίτη το πρωί όταν θα ξυπνάγαμε θεωρούσε ότι θα είχαμε χιλιάδες μετανάστες στη Βόρεια Ελλάδα σε συνδυασμό με το πρόβλημα στα νησιά και  θα είχαμε σοβαρό πολιτικό πρόβλημα ώστε να μας έβαζε σε μια φάση πολιτικής περιδίνησης του τύπου

Τι λάθος έγινε; Τι γίνεται; αν μπορούμε να προστατεύσουμε τα σύνορα μας και όλα αυτά. Αυτό το σχέδιο του αιφνιδιασμού απέτυχε παταγωδώς. Γιατί απέτυχε: Πρώτον είχε ένα λάθος σχεδιαστικό δεν αγγίζεις τον Έβρο, είναι η καλύτερα φυλασσόμενη περιοχή της Ελλάδας. Το δεύτερο είναι ότι από την προτεραία που άρχισε να τρέχει το σχέδιο δηλαδή από την Πέμπτη ο πρωθυπουργός είχε δώσει εντολή ήδη στο Λιμενικό Σώμα και σε όλες τις αρχές κατά μήκος των συνόρων να έχουν πολύ πιο αυξημένο έλεγχο και να μην επιτρέπουν παράνομες ροές. Τότε ο λόγος ήταν ο κορονοϊός αλλά το θέμα ήταν ότι το μήνυμα είχε περάσει. Δεν περνάει κανένας. Ο τρίτος λόγος ήταν ότι ο λαός, και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό σημείο, έδειξε απίστευτη ομοψυχία δηλαδή στον Έβρο φανερώθηκαν οι περίφημες τρεις γραμμές που λέμε είναι μία η αστυνομία, δεύτερη ο στρατός και τρίτη οι πολιτοφύλακες για να σταματήσουν τις παράνομες ροές, πλέον απ τον Έβρο δεν περνούσε κανένας. Το τέταρτο ήταν ότι η κυβέρνηση έδειξε γρήγορα και έξυπνα αντανακλαστικά, έστειλε  αστυνομία σε σύντομο χρονικό διάστημα, διότι η επιλογή της αστυνομίας είναι εξαιρετικά σημαντική. Τι λέει ο Ερντογάν; σκοτώσατε και η απάντηση είναι πως σκοτώνεις με το δακρυγόνο; διότι άλλο να βάλεις  στρατό απέναντι και άλλο να βάλεις αστυνομία. Και το τελευταίο σημείο ήταν κάτι συμπτωματικό λόγω του κορωνοϊού, αυτό το εορταστικό κλίμα το οποίο λογικά θα  υπήρχε, δεν υπήρχε διότι είχαν σταματήσει καρναβαλικές εκδηλώσεις αυτό ήταν συμπτωματικό σημείο. Όλα αυτά συνετέλεσαν στο να σπάσει ο αιφνιδιασμός του Ερντογάν την  πρώτη μέρα και έτσι αντί να έχουμε πολιτικό πρόβλημα την Τρίτη το  πρωί είχε πολιτικό πρόβλημα ο Ερντογάν.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0