Η ΕΕ και η Τουρκία διεξάγουν «ειλικρινείς» συνομιλίες σχετικά με το άνοιγμα των συνόρων για τους πρόσφυγες.

my-portfolio

γράφει ο Παν. Μίγκος

Οι ηγέτες της ΕΕ στις Βρυξέλλες πραγματοποίησαν «ειλικρινείς» συνομιλίες με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη Δευτέρα σχετικά με την απόφασή του να ανοίξει τα σύνορα της Τουρκίας σε μετανάστες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη, καθώς οι επιδεινούμενες συνθήκες στα ελληνικά στρατόπεδα οδήγησαν στο μπλοκ να συμφωνήσει να αποκαταστήσει μέχρι 1.500 ανήλικους πρόσφυγες.

Οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου, Ursula von der Leyen και Charles Michel, αγωνίστηκαν κατά τη δύσκολη συνάντηση στις Βρυξέλλες για να σώσουν τη σημερινή συμφωνία μετανάστευσης με την Τουρκία ενόψει των ισχυρισμών του Ερντογάν ότι η ΕΕ δεν είχε κρατήσει την πλευρά της συμφωνίας.

Περίπου 35.000 μετανάστες  συγκεντρωθήκαν στα σύνορα της Τουρκίας με την ΕΕ την περασμένη εβδομάδα από τότε που ο πρόεδρος της Τουρκίας έσπασε ένα σύμφωνο του 2016, σύμφωνα με το οποίο οι Βρυξέλλες υποσχέθηκαν να πληρώσουν 6 δις ευρώ (£ 5,3δις) σε αντάλλαγμα για την Τουρκία που περιορίζει τις μεταναστευτικές ροές.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε την ΕΕ τους τελευταίους μήνες για έλλειψη αλληλεγγύης στις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Συρία και ισχυρίζεται ότι το πραγματικό κόστος στέγασης των προσφύγων στη χώρα του ήταν κοντά στα 40 δισ. Ευρώ.

Καθώς υποδέχθηκε τον Michel, ο Ερντογάν χτύπησε το στήθος του με το χέρι του και είπε ‘corona’ προς την κατεύθυνση των συγκεντρωμένων φωτογράφων, σε μια προφανή εξήγηση της έλλειψης χειραψίας μεταξύ των δύο ανδρών. Ο Michel είπε ότι οι δύο πλευρές είχαν ΄διαφορετικές απόψεις για διαφορετικά πράγματα και γι ‘αυτό είναι σημαντικό να έχουμε ειλικρινή και ανοιχτό διάλογο’.

Ο Von der Leyen κατηγόρησε τον Ερντογάν για την πολιτικοποίηση των συνόρων για να αποσπάσει τις παραχωρήσεις από τις Βρυξέλλες και επέμεινε ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση «απόδειξη για το μέλλον» για να αποφευχθεί η επανάληψη των βίαιων σκηνών.

‘Τα γεγονότα στα ελληνοτουρκικά σύνορα δείχνουν σαφώς την άσκηση πολιτικής πίεσης στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ’, ανέφερε. ‘Η εξεύρεση λύσης σε αυτή την κατάσταση θα απαιτήσει την ανακούφιση της πίεσης που έχει τεθεί στα σύνορα.’

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι ο υψηλόβαθμος εκπρόσωπος της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις Josep Borrell θα συνεργαστεί με τον Τούρκο ομόλογό του για τη «χαρτογράφηση» των διαφορών στη συμφωνία μετανάστευσης.

Ο κ. Von der Leyen δήλωσε ότι ‘θα εξετάσει πολύ στενά τους εμπειρογνώμονες στη δήλωση Τουρκίας-ΕΕ [2016]’. Μαζί με πρόσθετα κεφάλαια, ο Ερντογάν επιδιώκει την πρόοδο των ταξιδιών χωρίς θεώρηση για τους Τούρκους και ο Von der Leyen δήλωσε ότι αυτό θα είναι ένα από τα θέματα που αντιμετωπίζονται.

Ο Ερντογάν δεν μίλησε σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, αλλά σε σχόλια μετά από συνομιλίες με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ  κ. Στόλτενμπεργκ, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι επιδιώκει να αντλήσει οικονομικά οφέλη από την ΕΕ κατά τη διάρκεια της κρίσης.

‘Είναι πέρα ​​από τη λογική και την αντίληψη ότι ένας σύμμαχος και μια γειτονική χώρα δείχνουν προς την Τουρκία ως υπεύθυνη για το κύμα παράνομης μετανάστευσης’, ανέφερε. ‘Και εξέφρασα στον Γενικό Γραμματέα ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε αυτή τη χώρα να χρησιμοποιήσει την τρέχουσα κατάσταση και να χρησιμοποιήσει την ΕΕ για να επιτύχει άδικα κέρδη για τον εαυτό της’.

Με τις συνθήκες στα σύνορα και στα ελληνικά στρατόπεδα προσφύγων να χειροτερεύουν κάθε μέρα, η ΕΕ δήλωσε νωρίτερα τη Δευτέρα ότι θα υποδεχθεί  1.000  με 1.500 ασυνόδευτα παιδιά που ζουν σήμερα σε άθλιες συνθήκες.

Ο κ. Von der Leyen δήλωσε ότι πέντε κράτη μέλη της ΕΕ ανέλαβαν να προσφέρουν βοήθεια: η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο και η Πορτογαλία. ‘Μακροπρόθεσμα, χρειαζόμαστε μια διαδικασία για την αντιμετώπιση ασυνόδευτων ανηλίκων, χρειαζόμαστε μια συστηματική διαδικασία’, ανέφερε.

Είπε ότι η ΕΕ χρειάζεται ‘να διασφαλίσει ότι όταν ασυνόδευτοι ανήλικοι καταλήγουν σε αυτούς τους καταυλισμούς, έχουμε μηχανισμό αντιμετώπισης  και έναν τρόπο να εξασφαλίσουμε ότι θα απολαμβάνουν ένα ασφαλές μέλλον’.

Ο κ. Von der Leyen δήλωσε ότι οι συνομιλίες με τον Ερντογάν στις Βρυξέλλες ήταν μόνο η αρχή μιας διαδικασίας για να δούμε πόση περαιτέρω η ΕΕ θα μπορούσε να υποστηρίξει οικονομικά την Τουρκία στην αντιμετώπιση των μεταναστών που έρχονται από χώρες που έχουν υποστεί διάτρηση από τον πόλεμο.

‘Τα χρήματα έχουν καταβληθεί ή έχουν συναφθεί συμβάσεις’, ανέφερε. ‘Αναρωτιόμαστε πώς θα είναι το επόμενο βήμα, αλλά αυτή είναι η αρχή.’

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα «ανοίξει τις πόρτες» για τους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν την επαρχία Idlib, το τελευταίο οχυρό ανταρτών στη Συρία.

Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες συγκρούστηκαν από τότε με την ελληνική αστυνομία, οι οποίοι πυροδότησαν δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες. Οι ομάδες Vigilante άρχισαν να εκφοβίζουν ανθρώπους στα σύνορα, ενώ οι κάτοικοι της Λέσβου φέρεται να εμποδίζουν την αποβίβαση ενός σκάφους γεμάτου από ανθρώπους που ταξιδεύουν από την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης μιας εγκύου γυναίκας και παιδιών.

Ο Ερντογάν ανέτρεξε στην κατάσταση την Κυριακή με μια ομιλία στην Κωνσταντινούπολη καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να επιτρέψει μετανάστες και πρόσφυγες να μεταβούν στην υπόλοιπη Ευρώπη.

‘Ελπίζω ότι θα επιστρέψω από το Βέλγιο με διαφορετικά αποτελέσματα’, δήλωσε ο Ερντογάν. ‘Ελλάδα, απευθύνω έκκληση σε σας … ανοίξτε τις πύλες επίσης και να απαλλαγείτε από αυτό το βάρος. Αφήστε τους να πάνε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. ‘

Ο Γιοχάνες Χαν, ο επίτροπος προϋπολογισμού της ΕΕ, πρότεινε το Σαββατοκύριακο ότι ο Ερντογάν χρησιμοποίησε την κρίση για να αποσπάσει την προσοχή από την αποδυναμωμένη θέση του στο εσωτερικό. ‘Είναι το πρότυπο αντανακλαστικό ως απάντηση σε όλα αυτά. Αναζητάτε έναν εξωτερικό αντίπαλο ‘, δήλωσε ο Hahn στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard. ‘Φυσικά [η ροή των προσφύγων] κατευθύνεται.’

https://www.theguardian.com/international

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0