Η κατάσταση σήμερα…

my-portfolio

γράφει ο Παν. Μίγκος

 (Photo by ARIS MESSINIS / AFP)

Σύμφωνα με την Guardian και επίσημες πηγές, περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι ζουν σήμερα στον καταυλισμό Mόρια στη Λέσβο, οι 5.000 προσήλθαν από τον περασμένο Ιούλιο. Περίπου το 85% των αφίξεων του περασμένου έτους ήταν πρόσφυγες, οι περισσότερες από τους οποίους προέρχονταν από το Αφγανιστάν και τη Συρία, αλλά και από το Ιράκ, την Παλαιστίνη, τη Σομαλία, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και αλλού.
Περισσότεροι από 18.300 πρόσφυγες στη Mόρια ζούν σε εγκαταστάσεις που σχεδιάστηκαν για 2.200 άτομα, ενώ άλλοι ζούν σε κοντινούς ελαιώνες.
Χιλιάδες ζουν σε μικρές σκηνές χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση ή ζεστό νερό. Τα προβλήματα υγείας αυξάνονται και η έλλειψη ιατρικού προσωπικού σημαίνει ότι οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποκτήσουν βοήθεια.
Ακόμη και πριν από την πρόσφατη έξαρση των εντάσεων στα ελληνοτουρκικά σύνορα, η υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι περισσότεροι από 36.000 αιτούντες άσυλο διαμένουν σε κέντρα υποδοχής σε πέντε νησιά, αρχικά σχεδιασμένα για 5.400 άτομα.
Από το 2016, 18.151 άτομα επέλεξαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους από την Ελλάδα στο πλαίσιο προγράμματος εθελοντικής επιστροφής χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ και διοικούμενου από τον ΔΟΜ. Μόνο το ένα πέμπτο (3.927) ήταν στα νησιά.
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, το εκτελεστικό της ΕΕ προσπαθεί να πείσει περισσότερες κυβερνήσεις να πάρουν ασυνόδευτα παιδιά από τα ελληνικά νησιά. Την Πέμπτη, προέκυψε ότι η Κροατία και η Ιρλανδία προσχώρησαν στη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο και την Πορτογαλία, συμφωνώντας να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ασυνόδευτων ανηλίκων. Περίπου 1.600 παιδιά θα διανεμηθούν μεταξύ των επτά χωρών.
Επίσης όπως ανακοινώθηκε προσφέρονται 2.000 € (1.764 €) στους μετανάστες στα ελληνικά νησιά ανά άτομο για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους σύμφωνα με ένα εθελοντικό πρόγραμμα που ξεκίνησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια προσπάθεια να διευκολυνθούν οι απεγνωσμένες συνθήκες στους καταυλισμούς.
Το ποσό αυτό υπερβαίνει το πενταπλάσιο του συνήθη ποσού που προσφέρεται στους μετανάστες για να τους βοηθήσουν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους στη χώρα καταγωγής τους, με προγράμματα εθελοντικής επιστροφής που διεξάγονται από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης των Ηνωμένων Εθνών (IOM).
Η προσφορά θα διαρκέσει ένα μήνα, καθώς η επιτροπή φοβάται ότι ένα ανοικτό πρόγραμμα θα προσελκύσει περισσότερους μετανάστες στην Ευρώπη. Δεν θα ισχύει για τους πρόσφυγες που δεν έχουν σπίτια για να επιστρέψουν, αλλά έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τους μετανάστες που επιδιώκουν καλύτερο βιοτικό επίπεδο να εγκαταλείψουν τα νησιά.
Η Επίτροπος αρμόδιος για τις εσωτερικές υποθέσεις της ΕΕ, Γιάλβα Γιόχανσον, δήλωσε ότι το σχέδιο ήταν «ένα παράθυρο ευκαιρίας για μια συγκεκριμένη ομάδα», προσθέτοντας ότι ο ΔΟΜ θα διευθύνει το σχέδιο με την υπηρεσία Frontex της ΕΕ.
“Οι πρόσφυγες δεν θα επιστρέψουν, φυσικά, δεν μπορούν να επιστρέψουν, αλλά οικονομικοί μετανάστες που ίσως ξέρουν ότι δεν θα λάβουν θετική απόφαση ασύλου θα ενδιαφερθούν “, είπε σε μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων.
Το σχέδιο, ανέφερε, θα μπορούσε να είναι ένας γρήγορος τρόπος για να ανακουφίσει την πίεση στα ελληνικά νησιά, όπου οι συνθήκες είναι “εντελώς απαράδεκτες”.
Η Επιτροπή δήλωσε ότι ελπίζει ότι 5.000 άνθρωποι θα λάβουν την προσφορά, αν και αναγνώρισε ότι δεν διαθέτει στατιστικά στοιχεία για το πόσα άτομα στα ελληνικά νησιά είναι «οικονομικοί μετανάστες», παρά πρόσφυγες. Στους μετανάστες στην ηπειρωτική Ελλάδα είναι πιθανό να προσφερθούν επιπλέον χρήματα για να φύγουν – πολύ λιγότερο από 2.000 ευρώ, αλλά υψηλότερα από το συνηθισμένο ποσό επανεγκατάστασης των 370 ευρώ.
Τα επιπλέον χρήματα θα προέλθουν από την επείγουσα βοήθεια ύψους € 700 εκ. για την Ελλάδα από τον προϋπολογισμό της ΕΕ που υποσχέθηκε η Επιτροπή νωρίτερα αυτό το μήνα, αφού η Τουρκία ανακοίνωσε ότι “ανοίγει τις πύλες” και στέλνει μετανάστες στην Ευρώπη.
πηγ’η: theguardian.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0