γράφει ο Παν. Μίγκος
Με ρεαλιστικές προτάσεις, οι οποίες συνάδουν με τις ανθρωποκεντρικές αξίες της ευρωπαϊκής παράδοσης θα παρεμβαίνει στο εξής το Ελεύθερο Πολιτικό Δημοκρατικό Εργαστήρι (ΕΛΠΟΔΕ) που δημιούργησε ο Θεόδωρος Κασσίμης με τους συνεργάτες του.
Συγκεκριμένα σε ότι αφορά στο μεταναστευτικό το ΕΛΠΟΔΕ προτείνει:
Είναι χαρακτηριστικό ότι ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες κατηγόρησαν την Ελλάδα ότι αδυνατεί να φυλάξει τα θαλάσσια σύνορα της (που είναι και σύνορα της ΕΕ) από το κύμα των προσφύγων, που στην συνέχεια διοχετεύεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Θα έπρεπε να γνωρίζουν οι ανεύθυνοι κατήγοροι πως όταν ένα σκάφος της ακτοφυλακής αντιμετωπίζει μία μισοβουλιαγμένη βάρκα με γυναικόπαιδα/πρόσφυγες, έχει στη διάθεση του δύο επιλογές : Ή να τους σώσει ή να τους αφήσει να πνιγούν. Η ελληνική ακτοφυλακή και οι Έλληνες ψαράδες προσπαθούν να σώσουν τα γυναικόπαιδα και να τα περιθάλψουν στα κοντινότερα ελληνικά νησιά. Αυτό επιβάλλουν οι αρχές και η παράδοση της ελληνικής κοινωνίας και πιστεύουμε ότι αυτό αρμόζει και στην ευρωπαϊκή παράδοση.
Αν υπάρχει και τρίτης μορφής αντιμετώπιση (εκτός του να τους βουλιάζουμε εμείς), ας βρεθεί κάποιος να την προτείνει.
Η δημιουργία περισσοτέρων hot spots στα ελληνικά νησιά, στα οποία να γίνεται γρηγορότερα η ταυτοποίηση των προσφύγων δεν πρόκειται να λύσει κανένα πρόβλημα . Απλώς θα περιορίσει τον χρόνο παραμονής των προσφύγων στα ελληνικά νησιά και θα συνεχιστεί ο συνωστισμός τους στην ηπειρωτική χώρα, στα σύνορα με τη FYROM και στη συνέχει στα σύνορα με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Μοναδικός τρόπος για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι να οδηγούνται, με ασφάλεια και αξιοπρέπεια οι πρόσφυγες , απ΄ευθείας στις χώρες που θα τους φιλοξενήσουν.
Προτείνεται:
Η ΕΕ να αποφασίσει άμεσα και υποχρεωτικά για κάθε κράτος-μέλος, την κατανομή των προσφύγων με βάση το μέγεθος, τον πληθυσμό και την οικονομική ευρωστία κάθε χώρας.
Να προχωρήσει σε συμφωνία με την Τουρκία, ώστε να εγκατασταθούν υπηρεσίες της FRONTEX, και σε συνεργασία με τις αρχές της χώρας, να γίνεται η ταυτοποίηση και η κατανομή τους σε τουρκικό έδαφος.
Δεν πρέπει οι πρόσφυγες να πληρώνουν τους δουλέμπορους για να φτάσουν στην Ευρώπη. Πρέπει και μπορεί η ίδια η ΕΕ να αναλάβει αυτό το έργο.
Συγκεκριμένα:
Α) Να εκμισθωθούν επιβατηγά πλοία και κρουαζιερόιπλοια (που σήμερα βρίσκονται δεμένα στα λιμάνια) και να μεταφέρουν τους πρόσφυγες, οργανωμένα και με συγκεκριμένο προορισμό ανά πρόσφυγα, από τα τουρκικά παράλια σε συγκεκριμένους ευρωπαϊκούς λιμένες, κοντά στον τελικό τόπο προορισμού τους.
Β) Να εκμισθώσουν αεροσκάφη (charters) για την μεταφορά προσφύγων από τουρκικά αεροδρόμια απ΄ευθείας στους τόπους φιλοξενίας τους. Εδώ μπορεί να ζητηθεί και η οικονομική συμμετοχή των προσφύγων που επιλέγουν αυτή την οδό μετακίνησης τους.
Γ) Να εκμισθωθούν αμαξοστοιχίες οι οποίες θα μεταφέρουν πρόσφυγες απ΄ευθείας στον τόπο προορισμού τους, χωρίς να επιτρέπεται αποβίβαση σε ενδιάμεσους σταθμούς.
Μία γρήγορη μελέτη μπορεί να αποδείξει ότι το κόστος μια τέτοιας επιχείρησης είναι ελάχιστο, σε σχέση με το κόστος της ΕΕ, αν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση.
Οφέλη:
Καταργούνται οι συμμορίες των δουλεμπόρων, οι οποίοι θησαυρίζουν με την ανθρώπινη δυστυχία, οδηγώντας, πολλές φορές σε πνιγμό εκατοντάδες ανθρώπινες ψυχές.
Παύουμε να θρηνούμε καθημερινά νεκρά γυναικόπαιδα, που πνίγονται στην προσπάθεια τους να περάσουν παράνομα, μέσα από τη θάλασσα, στην ΕΕ.
Οι πρόσφυγες εξοικονομούν, όχι ευκαταφρόνητα ποσά, αφού οι δουλέμποροι πληρώνονται από 3.000-10.000ευρώ, ανάλογα με την περίπτωση.
Τα χρήματα που εξοικονομούν θα μπορέσουν να τα χρησιμοποιήσουν για την κάλυψη των βασικών αναγκών, στο πρώτο χρονικό διάστημα στις χώρες φιλοξενίας
Η διακίνηση των προσφύγων θα γίνεται με αξιοπρέπεια και σεβασμό στην προσωπικότητα του καθενός. Με τον τρόπο αυτό θα γίνουν κοινωνοί του ανθρωποκεντρικού ευρωπαϊκού πολιτισμού, των αξιών και της παράδοσης των κοινωνιών που θα τους φιλοξενήσουν.
Το ΕΛΠΟΔΕ πιστεύει ότι η πρόταση που καταθέτουμε σήμερα , αλλά και οποιαδήποτε σχετική πρόταση που αντιμετωπίζει με ρεαλισμό, αποτελεσματικά, χωρίς εθνικιστικές κουτοπονηριές και με αποφασιστικότητα το πρόβλημα της εισόδου των προσφύγων στα ευρωπαϊκά εδάφη, πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα.
Οποιαδήποτε νέα καθυστέρηση όχι μόνο διογκώνει το πρόβλημα αλλά αναμιγνύει και τρίτες ευρωπαϊκές χώρες, μη μέλη της Ένωσης κάνοντας το περισσότερο πολύπλοκο και δυσεπίλυτο.
Δεν αγνοούμε ότι υπάρχει πάντα και το πρόβλημα των οικονομικών μεταναστών, οι οποίοι επιχειρούν να εισέλθουν παράνομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόσο από χώρες της Αφρικής όσο και από χώρες της Κεντρικής Ασίας. Είναι τελείως διαφορετική περίπτωση από εκείνη των προσφύγων.