Με σκληρή φωνή αλλά στα μαλακά η Τουρκία.

my-portfolio

Σύμφωνα με το politico, oι ηγέτες της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία για τον τρόπο αντιμετώπισης της Τουρκίας, συμφωνώντας  να προειδοποιήσουν  την Άγκυρα για κυρώσεις εάν δεν επιλύσει μακροχρόνιες διαφορές με την Ελλάδα και την Κύπρο, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής διάτρησης στη Μεσόγειο.

Όμως, οι ηγέτες ασχολήθηκαν επίσης με κάποιες δελεαστικές προτάσεις εάν η Τουρκία παγώσει τις εντάσεις με τους γείτονές της στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των ενισχυμένων εμπορικών δεσμών στο πλαίσιο μιας εκσυγχρονισμένης τελωνειακής ένωσης και της περαιτέρω συνεργασίας σε θέματα μετανάστευσης και προσφύγων.

Οι ηγέτες υιοθέτησαν επίσης μια σκόπιμα διφορούμενη γλώσσα σχετικά με τις «επαφές μεταξύ ανθρώπων», την οποία η Άγκυρα μπορεί να ερμηνεύσει ως πιθανή χαλάρωση των απαιτήσεων θεώρησης για Τούρκους ταξιδιώτες στην ΕΕ. Ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΕ, ωστόσο, δήλωσαν ότι μια τέτοια ανάλυση θα ήταν υπερβολικά αισιόδοξη.

Σε περίπτωση ανανεωμένων μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της, προειδοποίησαν οι ηγέτες στα συμπεράσματά τους ενώ υπάρχει ρητή αναφορά ότι θα εφαρμοστούν οι προβλέψεις των Άρθρων 29 και 215 της Συνθήκης της ΕΕ που αφορούν κυρώσεις.

«Είναι μεγάλη η  επιθυμία μας να έχουμε μια ισχυρότερη φωνή στη διεθνή σκηνή», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel σε συνέντευξη Τύπου. «Είμαστε διατεθειμένοι να συμμετάσχουμε σε μια πιο θετική ατζέντα με την Τουρκία, υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία ακολουθεί επίσης μια πιο θετική κατεύθυνση μαζί μας, και θέτει τέρμα σε αυτές τις μονομερείς ενέργειες, οι οποίες αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο».

Στα συμπεράσματά τους, οι ηγέτες δεν υιοθέτησαν αυτόματη πυροδότηση κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, όπως ήλπιζε η Κύπρος. Ωστόσο, κάλεσαν την Τουρκία «να δεχτεί την πρόσκληση της Κύπρου να ξεκινήσει διάλογο με στόχο την επίλυση όλων των θαλάσσιων διαφορών μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου» και επανέλαβαν την υποστήριξη των διαπραγματεύσεων των Ηνωμένων Εθνών για τον τερματισμό της δεκαετίας διχοτόμησης της Κύπρου.

Η ΕΕ έχει υποστηρίξει σθεναρά την Ελλάδα και την Κύπρο σε ότι αφορά στις  γεωτρήσεις, αλλά οι Βρυξέλλες προσπαθούν επίσης να διαχειριστούν μια σειρά από άλλες εντάσεις με την Τουρκία και χρειάζεται απεγνωσμένα τη συνεργασία της Άγκυρας σε άλλα θέματα, ιδίως στη διαχείριση της μετανάστευσης.

Η Γερμανία είχε προωθήσει μια κάπως πιο ήπια γραμμή, με στόχο να προσφέρει κίνητρα στην Άγκυρα που θα επιτυγχάνουν πολιτικούς στόχους της ΕΕ και θα μπορούσαν επίσης να εκπληρώσουν τις επιθυμίες της Τουρκίας.

Τα συμπεράσματα των ηγετών αντικατοπτρίζουν τη συλλογική προσέγγιση της Γερμανίας, αν και μετριάζεται κάπως από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουήλ Μακρόν, ο οποίος πήρε μια πιο σκληρή γραμμή – στις διαπραγματεύσεις και μετά μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Δεν μπορούμε να επανέλθουμε σε διάλογο με την Τουρκία εάν της επιτρέψουμε να διασχίσει κόκκινες γραμμές. Πρέπει να δείξουμε σταθερότητα και σαφήνεια».

Τα συμπεράσματα των ηγετών ανέφεραν, «Με την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστούν οι εποικοδομητικές προσπάθειες για να σταματήσουν οι παράνομες δραστηριότητες έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε να ξεκινήσει μια θετική πολιτική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας, με ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό των τελωνείων. Διευκόλυνση ένωσης και εμπορίου, επαφές μεταξύ ανθρώπων, διάλογος υψηλού επιπέδου και  συνεχής συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης

Τα πρώτα προσχέδια του κειμένου απορρίφθηκαν, ειδικά από την Ελλάδα, η οποία ισχυρίστηκε ότι ήταν πολύ ήπια προς την Τουρκία. Το τελικό κείμενο παρέλειψε  επίσης μια αναφορά ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η κατανομή των πόρων υδρογονανθράκων σε ολόκληρη την Κύπρο. Ένα από τα βασικά αιτήματα της Άγκυρας είναι ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να λάβουν ένα δίκαιο μερίδιο από τυχόν εναποθέσεις ενέργειας γύρω από το διχοτομημένο νησί. Η Λευκωσία συμφωνεί σε αυτό το γενικό σημείο, αλλά δεν υπάρχει συμφωνία σχετικά με τον τρόπο επίτευξής του.

Σε ότι αφορά στην Κύπρο, οι ηγέτες έθεσαν επίσης μια προθεσμία για την Τουρκία να αλλάξει πορεία, δηλώνοντας ότι θα αναθεωρήσουν ξανά το αργότερο τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, το συνολικό πακέτο φαινόταν να αντικατοπτρίζει την επιθυμία της Γερμανίδας Καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ να δει τις σχέσεις με την Άγκυρα μέσω του φαινομένου των γενικών στρατηγικών συμφερόντων της ΕΕ.

‘Είναι απαραίτητο να εξετάσουμε το σύνολο των σχέσεων με την Τουρκία’, δήλωσε η Μέρκελ σε δημοσιογράφους.

Η Μέρκελ δήλωσε ότι η σύνοδος κορυφής είχε καλό αποτέλεσμα για την ΕΕ, παρά τις μακρές και απαιτητικές συζητήσεις.

«Συνολικά, ήταν μια εκτεταμένη, μερικές φορές δύσκολη συζήτηση σήμερα, αλλά έχουμε συγκεντρωθεί και μπορούμε να δείξουμε αποτελέσματα», δήλωσε η Μέρκελ. «Και θεωρώ ότι συμφωνήθηκαν οι κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας αφενός και η προσέγγιση της Τουρκίας αφετέρου είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός».

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0