Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Οι «Δέκα Εντολές» της Κυβέρνησης για υπεύθυνη χρήση του διαδικτύου κατά τη διάρκεια πανδημίας

Οι «Δέκα Εντολές» της Κυβέρνησης για υπεύθυνη χρήση του διαδικτύου κατά τη διάρκεια πανδημίας

 γράφει ο Παν. Μίγκος
Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, εξέδωσε σειρά συστάσεων για την υπεύθυνη και ορθολογική χρήση των τηλεπικοινωνιακών δικτύων και του διαδικτύου, ενώ ισχύουν περιορισμοί μετακίνησης .

Η κυβερνητική πρωτοβουλία προέκυψε από την ανάγκη να εξασφαλιστεί η βέλτιστη λειτουργία των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι οποίες υπηρεσίες  θα αντιμετωπίσουν εκ των πραγμάτων την  αυξημένη χρήση τηλεφώνου και διαδικτύου.

Οι «δέκα εντολές» της κυβέρνησης είναι οι εξής:

  1. Αποφύγετε τη χρήση υπηρεσιών διαδικτυακής ψυχαγωγίας κατά τη διάρκεια των ωρών ψηφιακής αιχμής (από τις 09:00 π.μ. έως τις 6:00 μ.μ.), ώστε τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα να ανταποκρίνονται στις πιο απαιτητικές ανάγκες εφαρμογών επικοινωνίας, όπως ομαδική εργασία και εξ αποστάσεως εκπαίδευση, σε μεγάλο αριθμό πολιτών και επιχειρήσεων που είναι  κρίσιμα για τη λειτουργία ολόκληρης της οικονομίας.
  2. Εάν πραγματοποιείτε τηλεφωνική κλήση, προτιμάτε τα σταθερά δίκτυα αντί για τα κυψελοειδή δίκτυα. Έτσι αποφεύγεται η υπερβολική κυκλοφορία στην υποδομή κινητής τηλεφωνίας.
  3. Αποφύγετε την αποστολή μεγάλων ψηφιακών αρχείων. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, να τα συμπιέσετε εάν είναι τεχνικά εφικτό.
  4. Αποφύγετε την αποστολή μαζικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
  5. Αποφύγετε τις περιττές βιντεοκλήσεις, όχι μόνο κατά τις ώρες αιχμής αλλά και ανά πάσα στιγμή.
  6. Επωφεληθείτε από συνεργατικές πλατφόρμες και τεχνολογίες ομαδικής εργασίας με συναδέλφους και μην χρησιμοποιείτε αποκλειστικά ενδεδειγμενες εφαρμογές βίντεο.
  7. Πραγματοποιήστε λήψη στον υπολογιστή σας μόνο των απαραίτητων αρχείων και προτιμήστε να στείλετε ένα σύνδεσμο με τη θέση του αρχείου, σε αντίθεση με την προσάρτηση του ίδιου του αρχείου.
  8. Διατηρείτε τις ηλεκτρονικές συσκευές ενημερωμένες με τις πιο πρόσφατες εκδόσεις του λογισμικού τους, ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή, καθώς επίσης να ενημερώνετε το πρόγραμμα κακόβουλου λογισμικού και ψηφιακής προστασίας από ιούς.
  9. Μην αφήνετε τα παιδιά να χρησιμοποιούν πλατφόρμες βίντεο και κοινωνικά δίκτυα συνεχούς ροής , αντίθετα να τα προτρέπετε  σε  πιο δημιουργικές και πρακτικές εργασίες.
  10. Υιοθετήστε υπεύθυνη δεοντολογία στο Διαδίκτυο. Συμβουλευτείτε τις κατευθυντήριες γραμμές της Εθνικής Οργάνωσης Δημόσιας Υγείας (www.eody.gr) για τη θεραπεία του κορωναϊού και μην αναπαράγετε πληροφορίες ή υλικό που δεν διαθέτει επιστημονική τεκμηρίωση.