Σε 5.000 μετανάστες στα ελληνικά νησιά προσφέρεται επιστροφή στις χώρες τους.

my-portfolio

γράφει ο Παν. Μίγκος

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλάδας Νότης Μιταράκης ανακοίνωσε την Πέμπτη τη δημιουργία προσωρινού μηχανισμού για την εκούσια επιστροφή 5.000 μεταναστών από τα ελληνικά νησιά στις χώρες καταγωγής τους.

Ο Υπουργός έκανε την ανακοίνωση σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την Ευρωπαϊκή Επίτροπο αρμόδιο για τις εσωτερικές υποθέσεις Ylva Johansson, προσθέτοντας ότι ο μηχανισμός θα χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, ο μηχανισμός θα είναι προσωρινός και αποκλειστικός για τους μετανάστες που μένουν στα κέντρα υποδοχής στα νησιά και έχουν φτάσει στην Ελλάδα πριν από την 1η Ιανουαρίου 2020, δίνοντάς τους την ευκαιρία να επιστρέψουν οικειοθελώς στη χώρα τους και να λάβουν επίσης Αποζημίωση 2.000 ευρώ.

Η κ. Johansson δήλωσε ότι ο μηχανισμός αυτός «αποτελεί ευκαιρία για την αποσυμφόρηση των ελληνικών νησιών» ενώ ο . Μηταράκης σημείωσε ότι οι εθελοντικές επιστροφές θα προστεθούν στη μεταφορά 10.000 αιτήσεων ασύλου στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπως είχε ανακοινωθεί για το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Επιπλέον, ανακοίνωσαν ότι θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη μετεγκατάσταση των ασυνόδευτων παιδιών μεταναστών και προσφύγων σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήδη επτά χώρες αναμένεται να λάβουν τουλάχιστον 1.600 ασυνόδευτα παιδιά.

‘Είναι πολύ επείγον να βρούμε μια λύση επειδή η παιδική ηλικία και η εφηβεία δεν μπορούν να ξεπεραστούν’, δήλωσε η κ. Johansson, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή και η ελληνική κυβέρνηση θα διοργανώσουν από κοινού μια διάσκεψη για τα ασυνόδευτα παιδιά το Μάιο.

Επαναλαμβάνει την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  προς την Ελλάδα, μια αλληλεγγύη που ευθυγραμμίζεται με τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες και αποτελεί σημαντικό μέρος της ταυτότητας της ΕΕ. ‘Συζητήσαμε για τη σημασία όλων των διεθνών και ευρωπαϊκών συνθηκών που πρέπει να ακολουθήσουμε και για να δώσουμε πρόσβαση στο άσυλο σε εκείνους τους ανθρώπους που το χρειάζονται πριν επιστρέψουν’, ανέφερε.

‘Εχουμε ζητήσει και ζητάμε την υποστήριξη της Ευρώπης για τη διαχείριση της κρίσης και των επιπτώσεων της’, δήλωσε ο κ.Μηταράκης  αναφερόμενος στην ‘άμεση υποστήριξη και τη νέα οδηγία της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο, η οποία πρέπει να ακολουθεί την αρχή της αναλογικής κατανομής της ευθύνης των ροών προσφύγων. ‘

Απαντώντας σε ερώτηση της κ. Johansson σχετικά με το εάν η πρόταση για τη νέα οδηγία της ΕΕ για το άσυλο που θα υποβληθεί μετά το Πάσχα θα προβλέψει την υποχρεωτική ανακατανομή σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, η Επίτροπος δήλωσε ότι «αυτό ήταν ένα από τα θέματα που εμπόδισε τις προηγούμενες προτάσεις, έτσι πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους για να προχωρήσουμε, τρόπους που θα γίνουν δεκτοί από τα άλλα κράτη μέλη ‘.

Τέλος, απαντώντας σε μια σουηδική ερώτηση για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σχετικά με την κριτική ότι η κυβέρνηση είχε παραβιάσει τις διεθνείς συνθήκες με την απόφασή της να σταματήσει να λαμβάνει αιτήσεις ασύλου από μετανάστες που φτάνουν στην Ελλάδα μετά την 1η Μαρτίου, ο υπουργός απάντησε ότι «είναι σαφές ότι αντιμετωπίζουμε μία κατάσταση Εθνικής έκτακτη ςανάγκης και πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορά μας ‘, προσθέτοντας ότι’ το κάνουμε αυτό με πλήρη σεβασμό των διεθνών και εθνικών νόμων ‘.

πηγη: greekcitytimes.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0