Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Ας επωφεληθούμε από την κρίση του κορονoϊού…

Ας επωφεληθούμε από την κρίση του κορονoϊού…

γράφει ο Παν. Μίγκος
Η ανακοίνωση της κυβέρνησης για τα μέτρα προς τον κορονοϊό (σχολεία, επιχειρήσεις, συνέδρια, κλπ) αύξησε απότομα την αίσθηση του κοινού για το επείγον. Ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος επί του παρόντος για την πρόληψη της εξάπλωσης αυτού του νέου κοροναϊού είναι η μείωση της προσωπικής επαφής μεταξύ των ανθρώπων και η αύξηση της προσωπικής υγιεινής, όπως το πλύσιμο των χεριών. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι ο κίνδυνος μόλυνσης αυξάνεται στις τοπικές κοινότητες σε όλη τη χώρα.
Ένα ευπρόσδεκτο παραπροϊόν της κρίσης είναι ότι η μεταρρύθμιση του τύπου εργασίας αποκτά μια πολύ αναγκαία ώθηση, διότι όλο και περισσότερες εταιρείες ενθαρρύνουν τους εργαζομένους τους να εργάζονται από απόσταση. Αυτό αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για να αλλάξει η στερεότυπη εταιρική κουλτούρα του κράτους, η οποία απαιτεί υψηλή αφοσίωση και μακρά διάρκεια εργασίας από τους εργαζόμενους. Εάν η τηλεργασία επεκταθεί στις εταιρείες αλλά πιο πολύ στο αδηφάγο δημόσιο, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να ξοδεύουν πολύ περισσότερο χρόνο με τις οικογένειές τους.
Είναι βέβαιον ότι πολλοί διευθυντές θα αισθάνονται άβολα αν δεν μπορούν να δουν τους εργάτες τους αυτοπροσώπως. Αν επίσης οι εργαζόμενοι εργάζονται ομαδικά, οι διαχειριστές θα ανησυχούν επίσης ότι η απόδοση μπορεί να μειωθεί εάν η επικοινωνία πρόσωπο με πρόσωπο είναι περιορισμένη. Αν αξιολογούν όμως τους υπαλλήλους τους με βάση την απόδοση τους η την ποιότητα της εργασίας τους και όχι με το αν μένουν αργά στο γραφείο τότε δεν πρέπει να έχουν κάποιο πρόβλημα με την τηλεργασία.
Στο πλαίσιο της καινοτομίας λοιπόν θα μπορούσε ίσως το Υπουργείο Εργασίας να επιδοτήσει με κάποιο ποσόν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα ενισχύσει την μετάβαση στην καθιέρωση της τηλεργασίας.
Είναι καιρός οι Ελληνικές επιχειρήσεις να αλλάξουν τη νοοτροπία τους και να προωθήσουν την τηλεργασία. Η κίνηση θα απαιτήσει προετοιμασία, όπως η δημιουργία συστημάτων επιγραμμικών επικοινωνιών. Μόλις δημιουργηθούν τέτοια συστήματα, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση φυσικών καταστροφών όπως πλημμύρες και σεισμοί – ένα ανεκτίμητο μέτρο σε αυτήν την χώρα που συχνά αντιμετωπίζει αυτούς τους κινδύνους.
Επιτρέποντας στους υπαλλήλους να εργάζονται εξ αποστάσεως, οι γονείς μπορούν να ασχοληθούν περισσότερο με την ανατροφή των παιδιών τους καθώς και άλλα οικιακά καθήκοντα, γεγονός που θα βοηθήσει στην ανακούφιση από το δυσβάσταχτο βάρος που πολλές μητέρες – ειδικά όσες εργάζονται – αναγκάζονται να σηκώνουν. Είναι γεγονός ότι ο φόρτος εργασίας των γυναικών στο εσωτερικό του σπιτιού παραμένει πολύ μεγαλύτερος από τους άνδρες, παρόλο που πολλές από αυτές έχουν επίσης εργασία.
Προχωρώντας με την υιοθέτηση απομακρυσμένων προγραμμάτων εργασίας δεν θα βοηθήσει μόνο τον κρατικό μηχανισμό να αντιμετωπίσει καλύτερα την επιδημία COVID-19 καθώς και άλλες έκτακτες ανάγκες, θα κάνει επίσης την κοινωνία ένα καλύτερο μέρος για τις γυναίκες και τις οικογένειες.
Ενώ η επιδημία συνεχίζεται και τα σχολεία παραμένουν κλειστά, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επιτρέπουν στους υπαλλήλους τους να εργάζονται όσο το δυνατόν περισσότερο από το σπίτι και οι εργαζόμενοι γονείς θα πρέπει να προσπαθούν να περάσουν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους.