Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Διδώ: Η πυρομανής πριγκίπισσα έρχεται…

Διδώ: Η πυρομανής πριγκίπισσα έρχεται…

γράφει ο Τάκης Ψαθής

Λοιπον…σημερα με επιασε ο οιστρος early in the morning…

Το νέο κύμα κακοκαιρίας που έρχεται το είπαν Διδώ ( γιατί όχι Μήτσος ποτέ δεν κατάλαβα).

Ποια ήταν αυτή η μαντάμ Διδώ; Το όνομα παραπέμπει στην μυθολογία μας.

Η Διδώ λοιπόν ήταν πριγκίπισσα της Τύρου (αρχαία πόλη του Λιβάνου).

Η κυρία πήρε προίκα από τον πατέρα της, τον Μύττο, τον θρόνο της Τύρου και κυβερνούσε μαζί με τον συζυγούλι της, τον Σιχαίο.

Αφού πλακώθηκε με τον αδελφό της Πυγμαλίωνα, που σκότωσε το κουνιαδάκι του και της πήρε την εξουσία, αναγκάστηκε να την κοπανήσει για να γλιτώσει.

Τα μπογαλάκια στον ώμο λοιπόν, χρήμα, χρυσαφικά, ibank, δούλοι, ευνούχοι, παραδουλεύτρες και ότι άλλο και ντου για το ψωμί της ξενιτιάς που για την πλούσια χήρα και όμορφη κάθε άλλο παρά πικρό θα ήταν.

Πήγε στην Λιβύη στην χώρα Γετουλία, συστήθηκε και ζήτησε από τον βασιλιά Ιάρβα να της επιτρέψει να χτίσει μια παράκτια πόλη προσφέροντας του χρήμα και δούλες για να παρακάμψει τις αντιρρήσεις του. Το τυπάκι δέχτηκε αρκεί η πόλη να καταλαμβάνει τόση έκταση όση ένα τομάρι βοδιού.

Η φραγκάτη βέβαια είχε και μυαλό που δεν ήταν κουκούτσι , και επειδή δεν είχε σκοπό να πάρει μόνο δυο τετραγωνικά γη, έκοψε το τομάρι σε πολύ μικρά κομματάκια και περιχαράκωσε με αυτά ένα μεγάλο τμήμα γης.

Εκεί έχτισε την Βύρσα απ το βύρσος (τομάρι). Ο βασιλιάς είδε ότι η πλούσια χήρα ήταν και έξυπνη και της πρόσφερε δαχτυλίδι… Will you marry me…αυτή αρνήθηκε, ήταν λίγο ασχημούλης με σωσιβιάρα τύπου αχλάδι, καθότι βασιλεύς, προκαλώντας ετσι την τσατίλα του κυρ Ιάρβα και για να αποφύγει τα χειρότερα η μανταμίτσα αποφάσισε, βενζίνα μπουκάλι μπύρας πράσινο φυτίλι και φόκο στον σκουπιδοτενεκέ του δήμου με μαχαιράτη αυτοκτονία.

Μετά τον θάνατό της τιμήθηκε ως Ψινάκειος Θεά και ο ναός της κτίστηκε στο λιμάνι της πόλης, που αργότερα ονομάστηκε Καρχηδόνα.

Υπάρχει βέβαια και μια άλλη η εκδοχή του Βιργίλιου, που περιγράφεται στο τέταρτο βιβλίο της Αινειάδας κάτι με Ρωμαϊκή αυτοκρατορία κλπ …αλλά αυτή δεν την γουστάρουμε.

Tάκης Ψαθής 10/12/2019