γράφει ο Παν. Μίγκος
Σε όλη την τρέχουσα πανδημία COVID-19 όλοι αναρωτιόμαστε πότε θα επανέλθουμε στο φυσιολογικό. Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τη διαθεσιμότητα ενός αποτελεσματικού εμβολίου σε επαρκείς ποσότητες. Ενώ αυτό μας δίνει ένα δύσκολο χρονικό πλαίσιο, οι περισσότεροι οραματιστές ήδη σκέφτονται, πώς θα είναι το νέο αυτό φυσιολογικό. Όπως όλοι συμφωνούν, το «κανονικό» δεν θα αναφέρεται στο «κανονικό πριν από το COVID-19». Άρα ίσως το πιο σημαντικό ερώτημα είναι πώς θα μοιάζει το νέο «κανονικό»; Οι αλλαγές θα γίνουν σε βήματα καθώς αίρονται τα μέτρα έκτακτης ανάγκης. Πιθανότατα θα δούμε διάφορες αποχρώσεις του «κανονικού» τους επόμενους μήνες.
Θα πάρει λίγο χρόνο μέχρι πολλά πράγματα να επανέλθουν στο φυσιολογικό. Ενώ ορισμένες εμπορικές δραστηριότητες ενδέχεται να ανοίξουν πριν από το καλοκαίρι, θα εξακολουθεί να υπάρχει απαγόρευση των περισσότερων εκδηλώσεων. Αυτό δεν θα επηρεάσει μόνο τη βιομηχανία ψυχαγωγίας, αλλά και τη βιομηχανία φιλοξενίας και ταξιδιού για πολλούς μήνες που έρχονται.
Η άλλη όψη του νομίσματος είναι ότι πανδημία μας αναγκάζει να προωθήσουμε τα πράγματα ψηφιακά: εικονικές συναντήσεις, εικονικά επαγγελματικά ταξίδια, εικονικές συναντήσεις μετόχων, εικονικές συνεντεύξεις τύπου, εικονικές συναυλίες, εικονικά μαθήματα, έχουμε την πλαστή πραγματικότητα σε εικόνα και ήχο. Έτσι, ενώ αυτό είναι τρομερό νέο για ορισμένους τομείς όπως η βιομηχανία ταξιδιών και φιλοξενίας, έχει επίσης κάποια αξιοσημείωτα οφέλη για τις επιχειρήσεις. Η αντικατάσταση συσκέψεων και ταξιδιών προσφέρει πολλά πιθανά οφέλη. Εξοικονομούμε χρόνο για να φτάσουμε σε μια συνάντηση, εξοικονομώντας ταλαιπωρία από τις μετακινήσεις σε πολλή κίνηση και φυσικά βελτιώνοντας το οικολογικό αποτύπωμα μειώνοντας ή ακόμα και εξαλείφοντας τις εκπομπές που σχετίζονται με ταξίδια.
Οι ρυθμιστικές αρχές της χώρας θα πρέπει να απαντήσουν σε πολλά αναπάντητα νομικά ερωτήματα σχετικά με τη μετάβαση προς τους ψηφιακούς χώρους εργασίας. Οι εργασιακοί κανονισμοί και οι σχετικοί νόμοι, καθώς και τα ζητήματα ασφάλισης όταν εργαζόμαστε από απόσταση χρειάζονται επίσης προσαρμογή. Εάν οι αρχές συνειδητοποιήσουν το τεράστιο οικονομικό και οικολογικό δυναμικό, θα καλύψουν αυτήν την αναστάτωση για πάντα.
Η τεχνολογία και – εκπληκτικά – οι υποδομές έχουν δείξει ότι είναι έτοιμες για ζωή μετά το COVID-19. Η βιντεοδιάσκεψη που βασίζεται σε ΄΄clound΄΄ ως υπηρεσία θα είναι θεμελιώδης για αυτήν τη μετάβαση, καθώς επιτρέπει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να συμπεριληφθούν προσφέροντας χαμηλό κόστος εισόδου και γρήγορη και εύκολη ανάπτυξη.
Ταυτόχρονα, μπορεί εύκολα να καλύψει τις ανάγκες των μεγάλων διεθνών ομίλων. Νέες δυνατότητες όπως η ζωντανή ροή μέσω RTMP θα ανοίξουν τη δυνατότητα για ακόμη περισσότερες νέες εφαρμογές.
Όπως και να έχει δεν πρέπει να φοβόμαστε την τεχνολογία αλλά να την εκμεταλλευτούμε στο έπακρον.