Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » «Οία η αξία των στελεχών, τοιάδε και των στρατευμάτων».

«Οία η αξία των στελεχών, τοιάδε και των στρατευμάτων».

γράφει ο Παν. Μίγκος

Καθώς φαίνεται η κυβέρνηση της ΝΔ εξακολουθεί το καταστροφικό έργο των προηγούμενων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε ότι αφορά τον κλάδο των Υπαξιωματικών έργο που άρχισε με την κατάργηση της ΣΤΥΑ.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Α. Στεφανής – πρώην Α/ΓΕΣ επί ΣΥΡΙΖΑ- κατόρθωσε να μονοπωλήσει την κοινωνική δικτύωση και όχι μόνο, με την πρόταση του περί δημιουργίας σώματος Υπαξιωματικών, με καταληκτικό βαθμό αυτόν του Ανθυπασπιστή, αλλά Αμερική.

Σε αυτήν την άσχημη περίοδο για την χώρα με την λυσσαλέα προπαγάνδα από Ανατολής μεριά, κατόρθωσε να δημιουργήσει αναταράξεις όχι μόνο στο στράτευμα αλλά και στην κοινωνία των αποστράτων χωρίς κατά την γνώμη μας κάποιας αξιόλογης αιτίας.

Θα πρέπει ο κ. ΥΦΕΘΑ να κατανοήσει ότι πλέον έχει πολιτική ιδιότητα και οι όποιες  προτάσεις η ενέργειες του, καθορίζουν  την εικόνα της κυβέρνησης καθότι έχουν πολιτική χροιά και βέβαια δύναται να εκληφθούν εφόσον ευοδωθούν και ως αρνητικό κυβερνητικό έργο.

Οι αντιδράσεις όπως ήταν αναμενόμενο έρχονται από παντού προς το παρόν με λόγια και ελπίζουμε να ηρεμήσει το θέμα πριν τα έργα.

Να θυμίσουμε επίσης στους αρμοδίους της σημερινής κυβέρνησης ότι ο κ. ΥΦΕΘΑ μέχρι πρότινος ήταν η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Καμμένου, οι οποίοι εκφράζοντας την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο του τον διόρισαν Α/ΓΕΣ και όπως καταγγέλθηκε από την τότε αντιπολίτευση της ΝΔ οι αποστρατείες της εποχής στο στράτευμα έφεραν την υπογραφή του.

Οι ενώσεις αποστράτων της Αεροπορίας και του Ναυτικού καθώς και η ΑΝΕΑΕΔ μέχρι στιγμής, στέκονται στο ύψος που τους αρμόζει και εμφανίζονται αποφασισμένοι να ασκήσουν κάθε πίεση για να ανατρέψουν τις αλλαγές τις οποίες βλέπουν ως προσπάθεια υποβάθμισης των Υπαξιωματικών στις Ε.Δ.

Να τονίσουμε βέβαια ότι η σιωπή της ΕΚΟ αποστράτων της ΝΔ (αν υπάρχει) είναι εκκωφαντική και είναι φυσικό να διερωτηθούμε  ποια είναι η θέση της και γιατί δεν έχει εκφρασθεί μέχρι τώρα.

Σε ότι αφορά στο Σώμα Υπαξιωματικών  να επισημάνουμε ότι οι επίδοξοι υποστηρικτές του απέχουν παρασάγγας από την δόξα του Χαρίλαου Τρικούπη και την δημιουργία το 1884 της σχολής Υπαξιωματικών με το όνομα ‘’Προπαρασκευαστικόν Υπαξιωματικών Σχολείον’’,  όπου αποφοίτησαν ήρωες της Ιστορίας μας με πρώτον και λαμπρότερο τον Πλαστήρα, με τους Τριλίβα ,Φράγκο, Διαλετη, Τσιρογιάνη Λούφα Ρόκκα, Ζήρα, Φαλήρδα, Σουμπασάκη, Χασαπίδη, Ψαρρά, Καραχρήστο, Σακέτα κ.α. όλοι τους διακριθέντες διοικητές ταγμάτων ευζώνων της Μικρασιατικής εκστρατείας…τους  Βελισσαρίου, Κοντούλη, Πολυμενάκο, των Βαλκανικών αγώνων…και τους Σαράφη, Ζέρβα, Πιτσίκα, Κοσμά, κ.α. στο έπος του 40.

Σήμερα δεν υπάρχουν ούτε τα ορφανά της Μικρασιατικής καταστροφής ούτε τα ορφανά του παιδομαζώματος του καταστροφικού εμφύλιου ώστε να καταταγούν στις σχόλες Υπαξιωματικών.

Σήμερα οι Υπαξιωματικοί των Ε.Δ. προέρχονται από Ανώτερα Στρατιωτικά Ιδρύματα όπου εισέρχονται μέσω Πανελλαδικών εξετάσεων, με υψηλή μάλιστα βάση εισαγωγής όπου τους καθιστά απόφοιτους Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης όσο και αν αυτό ενοχλεί ορισμένους.

Το μόνο παραδειγμα που θα μπορουσαν να ακολουθήσουν οι σημερινοι ταγοί θα ηταν ισως η επιθυμια του Τρικούπη να κάνει την Σχολη Υπαξιωματικων εφάμμιλη εκείνης των Αξιωματικών.

Απορίας άξιον βέβαια είναι τι άλλαξε από εκείνη την λαμπρή ομιλία του κ. ΥΦΕΘΑ ως Υποστρατήγου τότε το 2013 όταν εκθείαζε την ΣΜΥ αποκαλώντας την σχολή κόσμημα , ότι με αυτούς θα βγούμε από την κρίση και ότι για αυτούς υπάρχουμε όλοι.

Να υποθέσουμε ότι μία αλλαγή είναι η οπτική γωνία που βλέπει κάποιος τα πράγματα ως στρατιωτικός και ως πολιτικός, είναι διαφορετικές καρέκλες, πόσο μάλλον όταν δεν έχεις εκτεθεί στην κρίση του λαού για την πολιτική σου τοποθέτηση συνεπώς δεν έχεις και το πολιτικό κόστος των αποφάσεων σου.

Άλλωστε ο κ. ΥΦΕΘΑ έχει ήδη καταγραφεί στην Ιστορία καθότι συνέπεσε με τους «αιχμαλώτους ειρήνης», όπου επέστρεψαν στην πατρίδα σώοι και αβλαβείς όταν ηταν Αρχηγός του Επιτελείου και αυτό είναι στα υπέρ του.