Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κ. Αντώνιος Οικονόμου δέχτηκε στο Γραφείο του, χτες Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2025, αντιπροσωπεία μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.Α./Σ.Μ.Υ.Ν. και τον πρόεδρο της Εξελεγκτικής Επιτροπής του Συνδέσμου.
Το προγραμματισμένο ραντεβού ήταν για τις 13:00, αλλά λόγω υποχρεώσεων του κου Οικονόμου, αυτή ξεκίνησε στις 13:32.
Το Δ.Σ. αισθάνθηκε ιδιαίτερη χαρά, καθώς το περιβάλλον του Γενικού Γραμματέα, αλλά και ο ίδιος σημείωσαν ότι είναι η πρώτη φορά που δέχεται άμεσα πολυμελές Διοικητικό Συμβούλιο.
Ο Πρόεδρος του Σ.Α./Σ.Μ.Υ.Ν., αφού ευχαρίστησε τον κ. Οικονόμου για την υλοποίηση της παρούσας επίσκεψης παρουσίασε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου:
Τον Αντιπρόεδρο κ. Τσότρα Ιωάννη,
Τον Γεν. Γραμματέα κ. Κόϊο Χρήστο,
Τον Νομικό Σύμβουλο κ. Αλεξανδράκη Γεώργιο … και
Τον Πρόεδρο της Εξελεγκτικής Επιτροπής και ειδικό στα θέματα Κοινοβουλευτικών Ελέγχων κ. Φράγκο Κωνσταντίνο.
… στην συνεχεία τον ευχαρίστησε για το “Μήνυμα συμπαράστασης του” προς τα μέλη του Συνδέσμου, στην κοπή της πίτας του στις 12 Ιανουαρίου 2025 στο Πολεμικό Μουσείο … [Το “Δελτίο Τύπου” της κοπής … ΕΔΩ].
Ο πρόεδρος εξήγησε τους σκοπούς και τους στόχους του Συνδέσμου και στην συνέχεια επέδωσε στον κο. Οικονόμου σε φάκελο τα παρακάτω Θέματα της “Συνάντησης”, όπως αυτά είχαν επεξεργαστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο και τα ανέπτυξε λεπτομερώς.
- Πιστοποιητικά Ναυτικής Ικανότητας αποφοίτων Σχολών Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού.
- Την πρόσβαση των εν αποστρατεία «Άμεσης Ασφάλισης» μελών του Συνδέσμου μας στα Ναυτικά Νοσοκομεία, με προτεραιότητα ευθύς μετά των εν ενεργεία.
- Την ισόνομη αναβάθμιση των ΑΣΣΥ σε ΑΣΕΙ και την κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων του.
- Την ίση χρηματική αποζημίωση όλων των μαθητών των Στρατιωτικών Σχολών του ΠΝ, οι οποίοι εισέρχονται με το ίδιο καθεστώς εξετάσεων (Πανελλήνιες) ή την ποσοστιαία αποζημίωση στα «Μόρια της Βάση Εισαγωγής» των Σχολών.
- Για όσους υπηρετούν σε θέσεις υψηλού κινδύνου: Αναγνώριση πλήρων διπλών εξαμήνων (έως 30 εξάμηνα) και να προσμετρούνται για τη συμπλήρωση των απαιτούμενων συντάξιμων ετών (40 έτη). Την επιστροφή στην αναγνώριση των 6μήνων και της 25ετίας των υπηρετούντων σε «Ειδικές Συνθήκες, για την αποφυγή μελλοντικών προβλημάτων Υποστελέχωσης.
Το κλίμα ευθύς εξαρχής ήταν εξαιρετικό, πράγμα πολύ σημαντικό για την επιτυχία της συνάντησης.
Οι όποιες απορίες του κ. Οικονόμου επιλύθηκαν με σαφήνεια και λεπτομέρεια από το αντίστοιχο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο είχε την ευθύνη του εκάστοτε θέματος, χωρίς να δημιουργήσει ασάφειες στις διεκδικήσεις του Συνδέσμου.
Η γνώση ακόμα και των λεπτών τεχνικών λεπτομερειών του κάθε θέματος, σε συνδυασμό με τις άμεσες ουσιαστικές απαντήσεις και τοποθετήσεις, είχε ως αποτέλεσμα ο κ. Οικονόμου να ζητήσει την κατάθεση εκ νέου αναλυτικών πλέον “Εισηγητικών φακέλων και παρελθόντων πεπραγμένων” επί των θεμάτων, ώστε εν συνεχεία να μπορέσει να τα προωθήσει στους αρμόδιους φορείς, με μια θετική του εισήγησή.
Είναι γεγονός ότι ο κ. Οικονόμου έδωσε χώρο στην συζήτηση και δεσμεύτηκε να διερευνήσει προσωπικά, το φλέγον για όλα τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού (Θέμα 2) των Ναυτικών Νοσοκομείων, αρχικώς μέσω μιας άμεσης επικοινωνίας με την νέα Διοίκηση του ΝΝΑ.
Θα θέλαμε να πιστεύουμε ότι όλα τα συμπαριστάμενα μέλη του Δ.Σ. που προαναφέρονται άνωθεν, ομού με τον κ. Κ. Φράγκο, έθεσαν τον θεσμό του Υπαξιωματικού σε νέα βάση, τονίζοντας στον κ. Γενικό ότι ο Σ.Α./Σ.Μ.Υ.Ν αντιπροσωπεύει άπαντες τους προερχόμενους εξ Υπαξιωματικών ανεξαρτήτου προέλευσης.
Τέλος, η κατακλείδα κινήθηκε στην προστασία των Συναδέλφων κάτω από το υφιστάμενο Κράτος Δικαίου, με λεκτικές παραινέσεις από τον Νομικό μας Σύμβουλο κ. Γ. Αλεξανδράκη, ο οποίος ζήτησε την ευημερία και προστασία απάντων των Υπαξιωματικών, γεγονός που αντελήφθη και συμμερίσθηκε ο κ. Γενικός.
Στη συνέχεια στο πλαίσιο της εθιμοτυπίας ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Παύλος Σοφικίτης πρόσφερε στον κ. Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΘΑ κ. Αντώνιο Οικονόμου το βιβλίου του κ. Ελευθέριου Σφακτού “ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ ΣΧΟΛΗΣ ΝΑΥΤΟΠΑΙΔΩΝ-ΣΔΥΝ-ΣΜΥΝ 1946-2000”
Όταν μια συνάντηση βαίνει προς το τέλος της και για 10 λεπτά οι συνομιλητές , όρθιοι ακόμα, συζητούν μεταξύ τους, ουσιαστικά κι ενδόμυχα δεν θέλουν να τελειώσει το καλό κλίμα που δημιουργήθηκε.
Κάπως έτσι αντιλαμβάνεται κανείς ότι η “Επίσκεψη” αυτή έχει μια ένθεν κι ένθεν αμοιβαία κατανόηση στα προβλήματα, ένα πνεύμα συνεργασίας το οποίο ανεβάζει και το ποσοστό επιτυχίας στην επίλυση των Θεμάτων.