Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Εργασία από το σπίτι…και τώρα τι;

Εργασία από το σπίτι…και τώρα τι;

γράφει ο Παν. Μίγκος
Είναι σημαντικό να ορίσουμε τα όρια μεταξύ της εργασίας και της ζωής στο σπίτι και να δημιουργήσουμε σταθερές ρουτίνες για να διατηρήσουμε τα κίνητρα μας.
Σιγά σιγά όλο και πιο πολλοί από εμάς εργάζονται στις μέρες μας από το σπίτι εξαιτίας της εθνικής έκρηξης. Ενώ οι περισσότεροι από εμάς είναι ευτυχείς που πήραν αυτήν την υπεύθυνη απόφαση να διατηρήσουν τους εαυτούς τους και τους αγαπημένους τους υγιείς, η εργασία από το σπίτι έρχεται με μερικές μοναδικές προκλήσεις για τους ανθρώπους που δεν είναι συνηθισμένοι σε αυτό.
Παρά τη δέσμευση για την εργασία, οι άνθρωποι πλήττονται συχνά από ‘’οδοφράγματα’’ καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας όταν περιορίζονται στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού τους. Άλλες δυσκολίες περιλαμβάνουν την εξεύρεση της πειθαρχίας να καθίσει ς και να δουλέψεις η την έλλειψη της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης. Εκτός από αυτό, οι σκέψεις ότι μπορώ να βάλω το πλυντήριο η μπορώ να φτιάξω ένα καφέ ακόμα κ.λ.π. είναι σημαντικοί ένοχοι της διάσπασης της προσοχής.
Οι σκέψεις λοιπόν αυτές οδηγούν κάποιον να σκεφτεί απλές προτροπές /λύσεις για το πολύ δύσκολο έργο του πώς να εργάζεστε από το σπίτι.

Καθορίστε έναν χώρο εργασίας.

Είτε έχετε ένα ειδικό γραφείο είτε ένα μικρό τραπέζι για την εργασία σας, βεβαιωθείτε ότι αυτή η ζώνη είναι μόνο για δουλειά. Αυτό θα κάνει πολύ πιο εύκολο το να αφήσετε την εργασία στο τέλος της ημέρας και να μην την αφήσετε να ξεπεράσει τη ζωή του σπιτιού σας. Επιλέξτε ένα σημείο που είναι μακριά από το μεγαλύτερο μέρος της αναταραχής στο σπίτι .

Εργαστείτε κανονικές ώρες

Επειδή είστε στο σπίτι δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να είστε σε ένα πρόγραμμα εργασίας. Προγραμματίστε την εργάσιμη ημέρα σας με τον ίδιο τρόπο που θα κάνατε αν βρισκόσασταν σε ένα γραφείο. Αυτό μπορεί να είναι πιο δύσκολο για όσους έχουν παιδιά, αλλά εξετάστε το ενδεχόμενο να μοιραστείτε τη φροντίδα των παιδιών με έναν άλλο γονέα που εργάζεται. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να έχετε και οι δύο μια πολύ αναγκαία αδιάλειπτη στιγμή για τον εαυτό σας. Βεβαιωθείτε ότι διατηρείτε τις κανονικές ώρες λειτουργίας σας, ό, τι κι αν είναι. Σκεφτείτε τον εαυτό σας ως ρολόι κατά τη διάρκεια αυτών των ωρών. Αυτό θα σας επιτρέψει να ορίσετε τα όρια μεταξύ εργασίας και οικίας.

Κάντε ένα μεσημεριανό διάλειμμα.

Ή οποιοδήποτε διάλειμμα! Πάρτε λίγα λεπτά απ’ το προγραμμα σας, για να χαλαρώσετε. Δώστε στον εαυτό σας χρόνο για να επαναφορτίσετε πριν επιστρέψετε στην εργασία – το υπόλοιπο της ημέρας σας θα είναι πολύ πιο ομαλό. Για να διατηρήσετε το μυαλό σας καθαρό και οξεία την σκέψη σας, τα μικρά ξεκούραστα διαλείμματα βοηθούν.

Μείνετε επαγγελματίες

Ακριβώς επειδή το γραφείο στο σπίτι σας δεν έχει έναν κωδικό ενδυμασίας δεν σημαίνει ότι μπορείτε να φορέσετε την πιτζάμες σας ή καθόλου τίποτα στις επαγγελματικές συναντήσεις. Εάν είστε καθαροί και ντυμένοι, θα πραγματοποιείτε κλήσεις πολύ πιο επαγγελματικά και θα έχετε καλύτερα αποτελέσματα. Αποφύγετε τον πειρασμό να χαλαρώσετε με τις επικοινωνίες σας μόνο και μόνο επειδή είστε μέσα στις ασαφείς παντόφλες σας. Επίσης, δοκιμάστε αυτές τις συμβουλές διαχείρισης χρόνου για να αξιοποιήσετε στο έπακρο το χρόνο σας.

Επωφεληθείτε από την τεχνολογία

Η τεχνολογία πρέπει να είναι ο φίλος σας, όχι ο εχθρός σας, ειδικά όταν εργάζεστε από το σπίτι. Μερικά πράγματα θα χρειαστούν για να εργαστείτε πιο παραγωγικά: ένας αξιόπιστος υπολογιστής, ένα σετ ακουστικών για λήψη σημείων ανοιχτής ακρόασης, μια ποικιλία εφαρμογών για τη διαχείριση του προγράμματος και των πελατών/ μαθητών σας, ένας εκτυπωτής στο σπίτι και μια γρήγορη και αξιόπιστη σύνδεση στο διαδίκτυο . Χωρίς αυτές τις απλές τεχνολογίες, είναι εύκολο να οδηγήσετε την εργασία σας στην αποτυχία.

Προηγηθείτε του χρόνου.
Η είσοδος σε μια εργάσιμη ημέρα τυφλά μπορεί να μην είναι η καλύτερη προσέγγιση. Να είστε σαφής για το τι θέλετε να επιτύχετε, τόσο σε μακροπρόθεσμη όσο και σε καθημερινή βάση. Δημιουργείστε μια λίστα υποχρεώσεων, με προτεραιότητα το επείγον.

Ορίστε σαφή όρια
Αυτό ισχύει τόσο για τη σωματική όσο και για τη διανοητική εργασία σας από το σπίτι. Κρατήστε τα πάντα ξεχωριστά – κρατήστε τις ώρες εργασίας σας μόνο για δουλειά και το χώρο εργασίας σας μόνο για δουλειά. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να ‘’κλείσετε την πόρτα του γραφείου ‘’ στο τέλος της εργάσιμης ημέρας σας.

Ανταμείψτε τον εαυτό σας.

Ένα από τα πλεονεκτήματα της εργασίας από το σπίτι είναι ότι μπορείτε να ανταμείψετε τον εαυτό σας με τα πράγματα που σας αρέσουν χωρίς να έχετε την αδιάκριτη ματιά από έναν νευρικό συνεργάτη – δοκιμάστε μια μικρήαπογευματινή βόλτα στην γειτονιά μετά την ολοκλήρωση ενός PowerPoint.