Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Τα καθ’ Ηρώ και Λέανδρον….

Τα καθ’ Ηρώ και Λέανδρον….

γράφει ο Τάκης Ψαθής
Λέανδρο την ονόμασαν την κακοκαιρία…άντε πάλι με την Μυθολογία, γιατί όχι Μήτσο δεν έχω καταλάβει.
Το στόρι αφορά δυο όμορφα παιδιά των λόγων του μύθου, που ερωτευθήκαν αυτό που λέμε θανατηφόρα.
Η κοπελιά, Ηρώ την έλεγαν, ήταν παπαδιά εκεί στον ναό της άλλης έμμορφης της Αφροδίτης και ζούσε ως κόρη παρθένος απομονωμένη σε ένα πύργο στην αποδώ μεριά του Ελλήσποντου με την πιστή της υπηρέτρια.
Σε ένα πάρτι λοιπόν προς τιμή της Θεάς έμμορφης, η παρθενόπη ξεπόρτισε και τρέλανε τα παλληκάρια μα πιο πολύ αυτό το τυπάκι τον Λέανδρο. Η νεαρά ανταποκρίθηκε στα σκιρτήματα και η καψούρα δεν άργησε να τους βαρέσει και τους δυο. Ανυπόφορος ο έρωτας, αυτή όμως καθότι ιέρεια έπρεπε να παραμείνει ανύπαντρη. Μια και δυο το γνωστό …γάμος εν κρυπτώ και παραβύστω. Έλα μου όμως που αυτός ήταν από την απέναντι όχθη. Για να κρατήσουν τον γάμο τους κρυφό, συμφώνησαν να βρίσκονται μόνο τα βράδια. Η κοπελιά θα άναβε ένα λυχνάρι ώστε να του δείχνει που είναι και ο γάτος θα κολυμπούσε από την μία πλευρά του Ελλήσποντου στην άλλη σαν να λέμε Πάτρα – Αθήνα και τα χαράματα ξανά μανά πίσω κολυμπώντας. Αυτό δεν ήταν ερωτάς, μαραθώνιος ήταν. Παρά τους κινδύνους, ο Λέανδρος κολυμπούσε κάθε βράδυ στην άλλη μεριά, σκαρφάλωνε στον πύργο και περνούσε τα βράδια με την γυναίκα του, που για τον ηλίθιο περίγυρο παρέμενε η παρθένα ιέρεια.
Ήρθε ο χειμώνας και ο κοσμάκης ταχε χάσει, εκεί όμως ο ερωτιάρης νέος λυχνάρι, κολύμπι, αγκαλίτσες και μόλις χτυπάει το ξυπνητήρι πάλι πίσω . Κάποια στιγμή, ο ισχυρός άνεμος έσβησε το λυχνάρι και ο Λέανδρος χάθηκε. Παρασύρθηκε από τα κύματα και πνίγηκε. Το σώμα του ξεβράστηκε την άλλη ημέρα στις ακτές της Ευρώπης. Όταν το αντίκρισε η Ηρώ πήδηξε από τον πύργο της και… άντε γειά.
Ήλθε μετα αυτός ο Σαίξπηρ και έγραψε τον Ρωμαίο με την Τζούλια και επειδή ως Αρλεγκιν είχε πέραση στις μουρλές ερωτιάρες ονειροπόλες της εποχής, έγραψε και κάτι για Όνειρα τις νύχτες του καλοκαιριού.
Σιγά ρε μεγάλε όταν εμείς είχαμε Λέανδρο και Ηρώ εσείς ακόμα μιλάγατε με …ούγκα μούγκα.
Τι μας διδάσκει λοιπόν η μυθολογία μας;
Πρώτα από όλα αυτό το Σαββατοκύριακο με τον Λέανδρο εν ισχύ, πρέπει να βρούμε αγαπημένη που να κολυμπάμε 1200 μέτρα ώστε να φάμε και να πέσουμε για ύπνο γιατί με τέτοια κόπωση δεν βλέπω κάτι άλλο…
δεύτερον προσοχή στα θαλάσσια ρεύματα τον χειμώνα και επιτέλους βρείτε τρόπο να κρατήσετε το …λυχνάρι αναμμένο.
Μίμης Ψαθής 14/1/2021