Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » ΤΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ

ΤΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ

γράφει ο Στ. Φενέκος

Εσφαλμένες οι εισηγήσεις του Πλοιάρχου του πυρηνοκίνητου USS Theodore Roosevelt Bret Crozier προς την ηγεσία του, εφόσον φυσικά είναι αληθή και ακριβή όσα αποκάλυψαν οι εφημερίδες San Francisco Chronicle και New York Times.

Συγκεκριμένα, όπως αναπαράγεται στον τύπο, αναφέρει στην επιστολή:
«Δεν είμαστε σε πόλεμο..», « Δεν υπάρχει κανείς λόγος να πεθαίνουν οι ναύτες», και ζητάει την εκκένωση του αεροπλανοφόρου το οποίο επιχειρεί στον Ειρηνικό Ωκεανό (την περασμένη εβδομάδα ήταν στο Γκουάμ, και όπως λένε τα δημοσιεύματα κόλλησαν την ίωση μέχρι χθες 80 άτομα) και «να αναληφθεί αποφασιστική δράση και να απομακρυνθούν από το πλοίο 4.000 ναύτες, σε εγκαταστάσεις που θα επιτρέψουν την καλύτερη απομόνωσή τους»

Οι λόγοι που αξιολογώ την επιστολή ως εσφαλμένη (εάν είναι σωστά και ακριβή τα όσα δημοσιεύθηκαν) είναι οι παρακάτω:

1. Κάθε πολεμικό πλοίο είναι ταγμένο να υπηρετεί τους σκοπούς της χώρας του, είτε είναι σε πόλεμο είτε όχι. Και δεν είναι στην διακριτική ευχέρεια του κυβερνήτη να αξιολογήσει την βαρύτητα και την αναγκαιότητα κάθε αποστολής.

2. «Τα πολεμικά πλοία προορίζονται για να κινδυνεύουν»:
είναι η ιστορική φράση του Κουντουριώτη, που απηχεί τις απόψεις κάθε στελέχους του Πολεμικού Nαυτικού χωρών με Ναυτική παράδοση (όπως η δική μας, της Μ. Βρετανίας και των ΗΠΑ ), από την εποχή του Θεμιστοκλή, του Νέλσωνα και μέχρι σήμερα.
Και είναι αυτό το χαρακτηριστικό που τα κάνει πολύτιμο εργαλείο εξωτερικής πολιτικής και προβολής ισχύος σε κάθε περίοδο, είτε έχει πόλεμο, “φουρτούνα” είτε όχι.

3. Ο κίνδυνος της ίωσης είναι σημαντικός, όμως φανταστείτε να εκκενωνόταν μία οιαδήποτε στρατιωτική μονάδα που έχει αναλάβει αποστολή να φυλάει σύνορα, να προσφέρει βοήθεια στην κοινωνία, να αναχαιτίζει, να διαφυλάττει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και τα συμφέροντά μας σε μία αποστολή στην ξηρά στην θάλασσα ή στον αέρα (τι να πουν άλλωστε και οι γιατροί, το ιατρικό προσωπικό, οι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες του δημοσίου και στον ιδιωτικό τομέα, που δεν είναι στρατιωτικοί μάλιστα και κινδυνεύουν καθημερινά και παρ’ όλα αυτά παραμένουν στις θέσεις τους, ταγμένοι να υπηρετήσουν την κοινωνία και την χώρα τους)

ΤΙ ΘΑ ΗΤΑΝ ΔΕΟΝ ΓΕΝΕΣΘΑΙ:

1. Να αιτηθεί την αποβίβαση όσων είναι θετικά επιβεβαιωμένοι και σε επιβαρυμένη κατάσταση.

2. Να διενεργηθεί άμεση απολύμανση σε ΟΛΟΥΣ τους χώρους του αεροπλανοφόρου.

3. Να αιτηθεί την διενέργεια τεστ σε όλα τα μέλη του πληρώματος

4. Να υπάρξει διαδικασία καραντίνας επί του πλοίου, για όσους έχουν διαγνωσθεί ως φορείς του ιού.

5. Να αιτηθεί έξτρα ιατρική βοήθεια με προσωπικό και υλικά, για να αντιμετωπίσει τυχόν νέα κρούσματα είτε την επιβάρυνση της κατάστασης κάποιων που θα βρίσκονται σε καραντίνα. (Ένα αεροπλανοφόρο σαν το Ρούσβελτ έχει ιδιαίτερα εξοπλισμένο ιατρικό κέντρο, αλλά και κατάλληλους χώρους για καραντίνες, κρεβάτια κλπ)

6. Να κάνει καθημερινή ενημέρωση (με έκδοση αναφορών) της ηγεσίας και εκείθεν των συγγενών των μελών του πληρώματος, για την εξέλιξη της κατάστασης των ασθενούντων αλλά και των υπολοίπων μελών του πληρώματος

7. Να ενισχύσει το ηθικό του πληρώματος του, δίνοντας το δικό του προσωπικό παράδειγμα σθένους, ηθικού και εμμονής στον σκοπό.

8. Να αφήσει περιθώρια για την επιλογή απόφασης ως προς τις τελικές ενέργειες στην ηγεσία του.

Και ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ